top of page
Skribentens bildViktoria Ahlbom

Är work-life-balance begreppet dött?

Uppdaterat: 8 maj


En AI-skapad bild som föreställer ett rum, där ena delen är vardagsrummet och andra en arbetsplats.

Dog det när jobbet flyttade in i våra kök? När vi fick se varandras nyvakna ansikten på morgonmötena? När barnen eller husdjuren kom till våra famnar för kel och tröst mitt i en viktig presentation?


Eller hände det redan innan, när vi fick "kontoret" i våra mobiler?


"Work-life balance" förutsätter att arbete och fritid är två separata element, som står i motvikt till varandra. Enligt Cambridge Dictionary, mäts det i tiden vi lägger på jobb resp. familj och saker vi gillar.


I början av pandemin pratades det fortfarande om hur man skulle behålla balansen: håll fast vid dina rutiner - gärna gå runt huset och kom sedan till "jobbet", ha en särskild plats för arbete, ta regelbundna raster. Men under nästan 2 år med distansarbete, hade gränserna mellan jobb och fritid suddats ut. Möten varvas med tvätt, check-ins kombineras med promenader, datorn står på och vi kan fortsätta jobba lite till efter middagen med familjen.


Att sträva efter balansen är att försöka nå den perfekta tidsfördelningen. Ett omöjligt uppdrag.


Ett lite mer avslappnat synsätt kallas för "work-life harmony". Det bygger på att vi gillar det vi gör. Att vi vet vad som är viktigt och meningsfullt och lägger vår tid och energi på det. Mjukare och mer lustfyllt.


Att mäta den upplevda balansen mellan arbete och fritid är en vanligt förekommande del i medarbetarundersökningar. Bättre balans = bättre mående =bättre trivsel.


Men vi behöver arbeta med båda begreppen:


Vilket man strävar efter, balans eller harmoni, kan bero på både var man befinner sig i livet och hur man ser på arbete generellt.


Vill du veta mer om just det, rekommenderar jag Gartners webinar "Measure Employee Experience Beyond Engagement", kan ses on demand.



38 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page